سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 385

می‌توان با آرامش از حیثیت دانشگاه دفاع کرد

متن خبر روابط عمومی دانشگاه یزد با عنوان «بگذاریم دانشگاه آرام بماند!» دوشنبه (14/7/1393) به دفتر هفته‌نامه فاکس شد. ابتدا همه آن را می‌خوانیم:
مدتی قبل جناب آقای سلطان زاده در سرمقاله خود در هفته‌نامه آیینه یزد از واکنش ضعیف مسئولان دانشگاه در پاسخ به بعضی اتهامات و جوسازی‌ها گلایه کرده بودند. همان زمان قصد داشتم پاسخی تهیه کنم ولی به هر دلیل به تاخیر افتاد. در این مدت با عکس‌العمل‌های مختلفی از طرف افراد روبرو بودیم ولی شاید وجه مشترک آن‌ها تاسف و بلکه عصبانیت دوستان از تحمل بیش از حد مدیران دانشگاه نسبت به بی‌انصافی‌ها بود.
اما چیزی که همواره برای بنده بیش از همه این احساسات اهمیت داشته است نقش و منافع بلند‌مدت دانشگاه بوده است. به همین خاطر تلاش بر این بود که در فضایی آرام و بلند‌مدت، صرفا عملکردها در معرض قضاوت صاحب‌نظران قرار گیرد و دانشگاه درگیر مجادلات بیهوده نشود. همواره در یک فضای غبارآلود است که تشخیص درست و نادرست سخت می‌شود ولی بعد از خوابیدن گرد و غبارها، واقعیت‌ها خود را نشان خواهد داد.
دانشگاه‌ها اگر بخواهند به وظایف تاریخی خود عمل کنند نباید دستخوش بازی‌های سیاسی قرار گیرند. دانشگاه‌ها آنقدر وظایف اساسی دارند که درگیری در مسائل روزمره و پاسخگویی به جوسازی‌های غیرمنصفانه، که بعضاً انسان را از انحطاط اخلاق سیاسی در ایران معاصر به شگفت در می‌آورد، آنان را از هدف اصلی دور می‌کند. در این راه ممکن است هر یک از ما حتی قربانی این بازی‌های سیاسی نیز بشویم ولی اگر به آن هدف متعالی اعتقاد داریم باید این ناملایمات را به جان بخریم.
دانشگاه‌ها باید موتور محرک توسعه در کشور و منطقه باشند. رویکرد مثبت مسئولان نظام به اقتصاد دانش‌بنیان این وظیفه را سنگین‌تر کرده است. بنابراین از یک طرف انتظاری که از همکاران دانشگاهی می‌رود اینست که با درک نقش ویژه خود، جهاد علمی را سرلوحه فعالیت‌های خود قرار دهند و از طرف دیگر انتظاری که از متولیان اداره حکومت می‌رود ایجاد یک فضای آرام برای رشد علمی دانشگاه است. امیدوارم خداوند توفیق عمل به وظیفه به همه ما عنایت نماید.
محمدصالح اولیاء مورخ14 مهر 1393

***

رییس محترم دانشگاه یزد در این جوابیه از تلاش خود بر ایجاد «فضایی آرام و بلند‌مدت» برای «قضاوت صاحب‌نظران» سخن گفته که عملکرد دانشگاه دست کم در شهریور ماه سال جاری در این راستا نبوده است.
سایت یزد رسا در خبری که اواخر مرداد روی خروجی خود قرار داد به ادامه روند تغییرات دز دانشگاه یزد اشاره داشت و با عنوان «داس دولت تدبیر و امید 20 رئیس و مدیر دانشگاه یزد را حذف کرد» اسامی مدیران جدید را منتشر کرد. در کمتر از یک هفته دانشگاه یزد در سایت خود از این خبر انتقاد کرد و نوشت: «تیتر عجیب یک وب سایت محلی درباره انتصابات اخیر دانشگاه یزد». چندی بعد همان سایت محلی از حذف درس «آشنایی با دفاع مقدس» در دانشگاه یزد خبر داد که بازهم دانشگاه یزد این خبر را بی‌جواب نگذاشت. «دروغ‌پردازی یک رسانه محلی علیه دانشگاه یزد با چه هدفی؟» عنوان جوابیه‌ای بود که دانشگاه برای خبر خود انتخاب کرده و تصویر خبر هم نمادی از انسان با دماغی بزرگ بود که می‌تواند نشانه‌ای از دروغ و دروغگو باشد. دو روز پس از انتشار این خبر باز روابط عمومی دانشگاه یزد به تکذیب «حذف درس آشنایی با دفاع مقدس» پرداخت. در این خبر با مدیر گروه معارف و رییس دانشکده علوم انسانی گفتگو شد. در آغاز این نوشته می‌خوانیم. «در پی جنجال‌آفرینی یکی از رسانه‌های محلی یزد در خصوص نحوه ارایه درس اختیاری "آشنایی با ارزش‌های دفاع مقدس" در دانشگاه یزد و در حالی که معاون آموزشی دانشگاه به عنوان بالاترین مقام مسؤول در حوزه آموزش خبر مخالفت مسؤولان دانشگاه با ارایه این درس را از اساس کذب محض دانست، مدیر گروه معارف اسلامی نیز نقل قول منتسب به وی در این رسانه را تکذیب کرد.» 
اما یکم شهریور سایت یزد رسا، همان سایت محلی انتقادات محمدصالح جوکار نماینده محترم مردم یزد و اشکذر را از دانشگاه یزد منتشر می‌کند ولی جوابیه‌ای از سوی دانشگاه یزد ارائه نمی‌گردد. جوکار در این سخنان معاون رییس دانشگاه را به دروغگویی متهم می‌کند. به «آمار کذب تعامل صنعت و دانشگاه» می‌پردازد و برخی کتابها و رشته‌ها را به باد انتقاد گرفته و خطاب به مسئولان دانشگاه می‌گوید: «یکی از همین دو تا [کتاب] را هم باید به دستگاه خردکن بسپارند و خمیرش کنند. چرا آمار دروغ می‌دهید.» یازده روز بعد دانشگاه یزد خبری با عنوان «انتشار 10 عنوان کتاب در دانشگاه یزد» روی خروجی خود قرار می‌دهد. در این خبر معاون پژوهش و فنآوری دانشگاه یزد در کنار پرداختن به تالیفات دانشگاه یزد و تجهیزات و کتاب‌های خریداری شده تنها به «ابهاماتی که برای برخی مسؤولان در مورد تجهیزات آزمایشگاهی» اشاره می‌کند و در انتهای گفتگو هم می‌گوید: «در برخی از سال‌های گذشته حتی یک جلد کتاب برای کتابخانه مرکزی دانشگاه خریداری نشده است». با بررسی این خبر دانشگاه یزد و خواندن جوابیه‌های دیگر دانشگاه می‌توان نتیجه گرفت که یا این گفتگو جوابیه نیست یا اگر جوابیه است از نوع ویژه با سبک و سیاقی جدید است. با توجه به عدم اشاره رییس دانشگاه در پیام خود به گفتگوی معاون پژوهش و فن‌آوری گمان می‌رود همان احتمال نخست درست است!
بدون داوری پیرامون درستی یا نادرستی اخبار سایت محلی «یزدرسا» با نگاهی گذرا به سیاست اطلاع‌رسانی دانشگاه یزد در قبال این پایگاه خبری می‌توان دریافت که جوابیه دانشگاه یزد تنها به گوینده خبر بستگی دارد نه به متن خبر.
«عدم درگیری در مسائل روزمره و پاسخگویی به جوسازی‌های غیرمنصفانه و مجادلات بیهوده» اصل مهمی است که در واکنش به دوخبر از «یزدرسا» رعایت نشده و در دیگری باجدیت دنبال شده است.
آیینه یزد هنوز هم معتقد است دانشگاه یزد در واکنش به سخنان نماینده یزد به وظیفه خود در دفاع از حیثیت دانشگاه آن گونه که شایسته است عمل نکرده و می‌توانست همچنان که دو خبر از «یزدرسا» را بی‌جواب نگذاشته بود اظهارات نماینده یزد را هم پاسخ دهد. جناب آقای محمدصالح اولیاء و دیگر روسای دانشگاه‌ها مسلما عملکرد وزیری که منصوب وی هستند را فراموش نکرده‌اند که در دفاع از خود از همه دانشجویان و اساتید و روسای دانشگاه‌ها به درستی دفاع کرد و نام نیکی در تاریخ اجتماعی و دانشگاهی ایران از خود بجا گذاشت و رفت. فرجی دانا هم پاسخ انتقاد نمایندگان را در جلسه استیضاح داد و هم «گذاشت دانشگاه آرام بماند!».
روشنی‌بخش این نوشته شرح و توضیح فرازی از عهدنامه و فرمان مولای متقیان حضرت علی بن ابی طالب به مالک اشتر است که برگرفته از کتاب حکمت اصول سیاسی اسلام تالیف استاد علامه محمدتقی جعفری می‌باشد. بدان امید که مورد توجه مدیران این مرز و بوم قرار بگیرد:
«اگر مردم جامعه درباره‏ی تو گمان ظلم و تعدی نمودند- چه این بدگمانی به درجه‏ی اتهام برسد و چه فقط حالت بدگمانی محض بوده باشد- عذر خود را از موضوع یا رفتاری که موجب بدگمانی مردم شده است آشکار کن و با آشکار کردن حق و واقع، گمان‏های ناشایست آنان را درباره‏ی خود منتفی کن زیرا این اعتذار و کشف حقیقت ریاضتی است برای نفس تو و لطف و مهربانی است به مردم جامعه و این اعتذار نیاز ترا- که مرتفع ساختن سوء ظن یا اتهام مردم درباره‏ی تو است- برطرف می‏سازد و مردم را هم بر مبنای حق استوار می‏نماید.
بدان جهت که زمامدار به طور مستقیم با حیات اجتماعی مردم جامعه سر و کار دارد و به طور غیر مستقیم توجیه و اداره اصل حیات آنان را در اختیار دارد، به هر نحوی و به هر سرعتی که بتواند باید بدگمانی و اتهام به ظلم و هرگونه انحرافی را که مردم بر او وارد نموده‏اند، برطرف بسازد و برائت و بی‏گناهی خود را آشکار بسازد، زیرا در صورتی که زمامدار مورد بدگمانی و اتهام قرار گرفت، مردم نخست مدیریت حیات اجتماعی خود را مختل تلقی خواهند کرد و سپس اصل حیات خود را متزلزل احساس خواهند کرد، همان گونه که با اختلال شخصیت یک فرد، هم مدیریت حیات فردی و هم مدیریت حیات اجتماعی وی مختل می‏گردد، در چنین موقعی بدون اینکه زمامدار خجالت بکشد و بدون اینکه مقام و منزلت اجتماعی او مانع از پاسخ دادن به استیضاح و یا اعتراف به خطا گردد، باید با کمال وضوح موضوع مورد بدگمانی و اتهام را تحلیل نموده و مردم را از واقعیت امر کاملاً مطلع سازد.
این جریان چند نتیجه‏ی بسیار با اهمیت را به وجود می‏آورد:
اگر بدگمانی و اتهام خلاف واقع بوده باشد، واقعیت آشکار می‏گردد.
کوشش و اقدام آشکار برای رفع بدگمانی و تهمت... خواهد بود.
به مردم آرامش می‏بخشد و اضطراب و ناراحتی آنان را برطرف می‏نماید و این خود از اساسی‏ترین عوامل مهر و محبت و لطف و رحمت بر مردم جامعه است که امیرالمومنین(ع) چند بار با عبارات مختلف در همین فرمان مبارک آن را برای زمامدار و هر مقام مدیریت توصیه‏ی اکید فرموده است...»

مدیرمسئول